Na rozpoczęcie Mistrzostw Świata w piłce nożnej, proponuję "męską" przekąskę w postaci kubeczków z ciasta naleśnikowego z nadzieniem bekonowo -cebulowym i posypane żółtym serem.
Najlepiej smakują na ciepło (naleśniki i nadzienie można przygotować wcześniej a tylko zapiec przed podaniem), w towarzystwie piwa :)
Najlepiej smakują na ciepło (naleśniki i nadzienie można przygotować wcześniej a tylko zapiec przed podaniem), w towarzystwie piwa :)
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas zapiekania: ok. 20/ 25 minut
Skład:
ciasto
- 2 duże jajka
- 180 ml mleka
- 1/2 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki świeżych ziół, drobno posiekanych (np. świeży tymianek, natka pietruszki, koperek czy bazylia)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duża cebula, pokrojoną w małą kostkę
- ok. 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostę
- ok. 1 szklanka startego żółtego sera
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem i odstawić na 1 godzinę (ciasto można przechowywać w lodówce przez 48 godzin).
- W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek podsmażyć na odrobinie oliwy, aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się chrupiący. Boczek przełożyć do miski, a na pozostałym tłuszczy podsmażyć cebulę, na małym ogniu, aż się skarmelizuję, ok. 10 minut. Podsmażone składniki wymieszać razem.
- Usmażyć naleśniki na małej patelni (ok. 15 cm średnicy), przed smażeniem wymieszać ciasto.
- Blachę (2 sztuki ) do muffinek dokładnie wysmarować oliwą. Każdy otwór blachy wyłożyć 1 sztuką naleśnika i utworzyć kubeczek. Do każdego kubeczka przełożyć nadzienie i posypać serem.
- Zapikać ok. 20/25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st. C, aż ser się ładnie przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz