czwartek, 31 lipca 2014

Pizza z grilla.

Z tej racji że ostatnio testuję grill marki Broil King, a i sezon grillowania w pełni, postanowiłam zrobić pizzę na grillu.
Bałam się że pizza może się przykleić do grilla (jeśli nie będzie na tacy lub kamienieniu do pizzy) ale jednak nic takiego się nie stało. Pizza wyszła bardzo dobra, zupełnie inna niż pieczona w piekarniku.
Ja grillowałam ją na grillu gazowym jednak z powodzeniem można upiec ja na tradycyjnym grillu. W obu przypadkach temperatura grillowania musi być dość niska aby ciasto się nie spaliło tylko upiekło :)
Zatem zróbcie ciasto, dodajcie swoje ulubione składniki i pizza z grilla gotowa :).




Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania ciasta: ok.1,5 godziny
Czas pieczenia: ok. 10 minut

Skład:
ciasto:
  • 1,2 szklanki mąki do pizzy (lub zwykłej)
  • 1,2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2  łyżki oliwy
  • 1/2szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
dodatki (propozycje):
  • 2 kulki sera mozzarella
  • pomidor
  • kawałki pieczonego kurczaka
  • salami
  • cebula
  • bazylia, oregano 
  • rukola
Przygotowanie:
  1. Ciasto:  do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, wymieszać. Odstawić na ok. 15  minut aż na powierzchni pojawi się piana. Do dużej miski z mąką i solą dodać przygotowany zaczyn i oliwę. Dokładnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat kuchenny posypany mąką. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć je do miski posmarowanej oliwą i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić ja na 6 równych części, uformować małe kulki a następnie je rozwałkować. Tak przygotowane placki odstawić na blaszce posypanej mąką.
  3. Przygotować swoje ulubione dodatki: pokroić warzywa, ser, salami. 
  4. Przygotowanie grilla: kratkę do pieczenia dobrze oczyścić i natłuścić oliwą. Grill gazowy dobrze rozgrzać następnie zmniejszyć płomień na średni. Grill tradycyjny rozpalić, poczekać aż węgiel się rozżarzy ale nie będzie płomienia. 
  5. Na tak przygotowany grill ułożyć placki i piec po ok. 3 minut z każdej strony aż pojawią się bąbelki a ciasto się przyrumieni (fot. 1).
  6. Zdjąć placki z grilla, ułożyć na nich dodatki i ponownie położyć na grilla na ok. 2 minuty aż ser się roztopi. W grillu gazowym położyć pizze na wyższej kratce i zamknąć pokrywę, tradycyjny grill nakryć pokrywą (fot.2).

Fot.1.

Fot.2.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy