Ilość: 6 burgerów
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas grillowania: ok. 6 minut z każdej strony
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny lub pół na pół mięsa wołowo-wieprzowego
- 6 plastrów ananasa
- 6 bułek do hamburgerów
- 6 plastrów cebuli
- 6 plastrów pomidora
- 6 plastrów ogórka
sos: - 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/4 cebuli bardzo drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Najlepiej zacząć od zrobienia sosu: (bo dobrze jeśli składniki się ze sobą "przegryzą"), wymieszać wszystkie składniki i wstawić do lodówki.
- Mięso doprawić tylko solą i pieprzem (na taką ilość mięsa daję ok 1 łyżkę soli). Wymieszać i uformować 6 okrągłych burgerów.
- Warzywa pokroić w plastry, bułki przekroić na pół.
- Grilla dobrze rozgrzać i natłuścić raszkę aby mięso nie przywarło. Burgery grillować po ok. 6 minut z każdej strony. W międzyczasie "wrzucić" cebulę i ananasa na grilla. Grillować po ok. 2 minut z każdej strony.
- Przed złożeniem burgera podgrzać bułki na grillu, kładąc je dosłownie na 30 sekund na grillu.
- Złożyć burgera: smarując połowy bułki sosem, na dolną połowę położyć ananasa następnie mięso i warzywa, przykryć drugą połową.
Z ananasem to świetny pomysł - osobiście akurat to połączenie bardzo lubię. Super burgera ostatnio właśnie zaoferował mi wrocław, restauracja jakaś miała promocje i dawali za free
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuń