Pogoda za oknem daje już wyraźny znak że to już chyba koniec lata. Zatem żeby zatrzymać jego niepowtarzalny smak i koloryt proponuję tartę ze wspaniałymi letnimi pomidorami i bazyliowym serkiem.
Szybka i prosta do zrobienia, bo z gotowego ciasta francuskiego. Obłożona śmietankowym serkiem z bazylią i świeżymi pomidorami. Pomidorki proponuję wybrać jak najbardziej różnorodne: małe koktajlowe, żółte, zielone, malinowe, bawole serce itp., w ten sposób tarta będzie zarówno smaczna jak i piękna.
Szybka i prosta do zrobienia, bo z gotowego ciasta francuskiego. Obłożona śmietankowym serkiem z bazylią i świeżymi pomidorami. Pomidorki proponuję wybrać jak najbardziej różnorodne: małe koktajlowe, żółte, zielone, malinowe, bawole serce itp., w ten sposób tarta będzie zarówno smaczna jak i piękna.
Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Skład:
- 2 opakowania śmietankowego serka Almette
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajo
- 2 łyżeczki jogurtu
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 liści bazylii (dużych)
- ok. 500 g pomidorów (2 żółte, 2 zielone, 2 czerwone,
pomidorki koktajlowe)
Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto: ciasto francuskie o kształcie
prostokąta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
posmarować rozmieszanym jajkiem i zagiąć boki ciasta do środka na szerokość ok.
1 cm. Boki też posmarować jajkiem. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem (fot.1).
Piec ok. 15 minut w tem 220st.C. W połowie pieczenia można
ponownie ponakłuwać ciasto aby uwolnić nagromadzone powietrze.
2. Przygotować bazyliowy serek Almette: serek wymieszać z
jogurtem, solą oraz drobno posiekaną bazylią.
3. Na wystudzone ciasto nałożyć bazyliowy serek Almette.
Pomidory pokroić i ułożyć na serku. Doprawić solą oraz pieprzem.
Fot.1 |
Upieczone ciasto. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz