niedziela, 31 sierpnia 2014

Ciasto jabłkowe.

Znowu ciasto...znowu jabłka...ale kiedy to w lodówce piętrzą się ekologiczne jabłka z ogrodu ("z robakiem", "brzydkie" i PYSZNE!!! ) to jakże ich nie wykorzystać ?
Proponuję, delikatne i szybkie ciasto obłożone jabłkami i polane syropem morelowo - klonowym. Smakuje tak dobrze jak wygląda :)




Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 40/50 minut (ja piekłam 50 minut)
Skład:
  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru pudru
  • 3 jaja (wielkość M)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 750g jabłek (5-6 średnich jabłek),  ja dałam ok. 600g
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • cukier perlisty do posypania (opcjonalnie)
- 1 tortownica o średnicy ok. 26 cm


Przygotowanie:
  1. Tortownice posmarować tłuszczem. Masło i cukier utrzeć mikserem na  gładką, puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijać jaja (każde następne po pół minucie ucierania poprzedniego). Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce. Następnie dodać do masy maślanej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  2. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie przekroić znów na pół. Ułożyć na cieście stroną wypukłą do góry, zaczynając od brzegów ciasta w kierunku środka.
  3. Piec ok. 40/50 st.C. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (grzałka góra-dół). 
  4. Przygotować syrop morelowo- klonowy. Do rondelka dodać przetartą prze drobne sito konfiturę morelową, wodę oraz syrop klonowy. Zagotować ciągle mieszając.
  5. Wyjąć ciasto z piekarnika i na jeszcze ciepłym cieście rozsmarować syrop morelowy.
  6. Ciasto wystudzić i wyjąć z formy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy