środa, 24 września 2014

Kanapka z kurczakiem i mango.

Po powrocie z mini urlopu w Tajlandii, pokochałam mango. Niestety te które można kupić w Polsce, jest twarde i mało aromatyczne. Jednak po "godzinach" poszukiwań, znalazłam te w miarę dojrzałe i podobne w smaku do tego, którym zajadałam się na wakacjach :)
Mango świetnie komponuje się z kurczakiem, stąd pomysł aby wykorzystać go w kanapce.
Słodkie i delikatne mango, aromatyczny kurczak i lekko ostry sos miodowo-musztardowy...pyszne połączenie !
P.S do kanapki można wykorzystać pozostałego kurczaka z obiadu: np. piersi z kurczaka z rożna, grillowanego kurczaka lub kotlety z kurczaka w panierce.





Czas przygotowania: ok. 10 minut

Skład:
  • chleb pszenny lub inne pieczywo
  • 1 dojrzałe mango
  • kurczak grillowany lub kotlety z kurczaka w panierce
  • sałata
  • sos miodowo-musztardowy:
    - 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
    - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    - 1 łyżeczka płynnego miodu
    - 1 łyżka majonezu
    - sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Składniki sosu wymieszać.
  2. Mango obrać i pokroić w cienkie plastry.
  3. Złożenie kanapki: dolny i górny kawałek chleba posmarować sosem, na dolny położyć sałatę, kurczaka i mango, przykryć górnym kawałkiem pieczywa.
  4. Można jeść :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy