wtorek, 2 września 2014

Mufinki serowe.

Uwielbiam wytrawne mufinki, a te z serem szczególnie :) Ale żeby były super smaczne ważne jest użycie bardzo dobrego sera. Ja użyłam polskiego sera "Bursztyn", o głębokim, intensywnym smaku i szczerze go polecam.
Te serowe babeczki najlepiej smakują na ciepło. Ale jeśli Wam zostaną, wykorzystajcie je jako mini bułeczki- przekrójcie na pół, posmarujcie masłem i dodajcie swoje ulubione składniki.




Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut


Skład:
  • 250 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jaja (wielość M)
  • 125 ml maślanki
  • 75 ml oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 200 g startego sera Bursztyn lub innego np. ementalera

Przygotowanie:
  1. Formę do mufinek natłuścić i podsypać mąką. 
  2. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać jaja, maślankę i oliwę. Wszystkie  składniki wyrabiać mikserem przez ok. 1 minutę, na gładkie i jednolite ciasto. Dodać paprykę i ser. Dobrze wymieszać. 
  3. Ciasto przełożyć łyżką do formy na mufinki. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
  4. Po upieczeniu przestudzić ok. 5 minut a następnie ostrożnie wyjąć z formy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy