czwartek, 2 października 2014

Lizaki z ciasta francuskiego.

Przepis jak wykonać efektowne i ciekawe lizaki, które nie tylko ładnie wyglądają ale też są smaczne i zaskakujące.  Ja wykorzystałam gotowe ciasta francuskie, aby ułatwić sobie pracę.
Do ich nadzienia użyłam bardzo cienko pokrojonego jabłka i suszoną żurawinę aby zbytnio nie obciążać ciasta. Odradzam używania marmolady lub dżemu (ryzyko nasiąknięcia ciasta).






Ilość: 18 sztuk
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Czas przygotowania: ok. 20 minut



Skład:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego, po 375g każde
  • 1 średnie jabłko bardzo cienko pokrojone
  • suszona żurawina
  • 1 jajo
  • cukier perlisty (opcjonalnie)
  • 18 patyczków do lizaków o długości 15 cm

 Przygotowanie:
  1. Z ciasta wykroić krążki o średnicy o średnicy 7 cm ( w sumie 36 sztuk). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. 
  2. Na środku każdego krążka ułożyć patyczek (ma zachodzić na ciasto ok. 5cm ).
    Pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego od brzegów, na środku krążka ułożyć owoce (fot.1).
    Wolny brzeg posmarować rozmieszanym jajkiem. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Dokładnie ale delikatnie skleić brzegi (za pomocą ząbków od widelca). Wierzch również posmarować jajkiem i posypać cukrem perlisty (fot.2).
  3. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
  4. Po upieczeniu pozostawić lizaki w pozycji poziomej do całkowitego wystygnięcia.


Fot.1.


Fot.2.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy