Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Skład:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 sztuki sera Brie (ja użyłam okrągłych)
- 2 gruszki
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeży) opcjonalnie
na glazurę:- 4 łyżeczki marmolady morelowej
- 1 łyżeczka cukru
- 40 ml koniaku (można zastąpić wodą)
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, położyć ciasto francuskie. Boki ciasta (na szerokość ok. 2 cm) posmarować rozmieszanym jajkiem. Zagiąć boki i ponownie posmarować jajkiem.
- Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość cienkie plastry (ok.3mm).
- Ser pokroić w podobnej grubości plastry.
- Na przygotowanym cieście ułożyć ser (jeśli używamy tymianku, delikatnie posypać go przyprawą ) a na nim plastry gruszek, tak aby delikatnie zachodziły na siebie (zdjęcie poniżej).
- Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st.C. przez 20 minut (na dolnej półce piekarnika), następnie piec kolejne 5 minut z włączoną funkcją termoobiegu.
- Przygotowanie glazury: w rondelku wymieszać ze sobą: marmoladę, cukier i koniak (wodę). Podgrzewać aż płyn odparuje i powstanie dość gęsta glazura (ale nie za gęsta aby była możliwa do smarowania).
- Upieczoną i wystudzoną tartę posmarować glazurą (glazura w momencie smarowania powinna być ciepła ale nie gorąca).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz