środa, 8 października 2014

Tarta z gruszką i serem Brie.

Jesienna tarta ze wspaniałymi polskimi gruszkami, serem Brie, doprawiona tymiankiem.





Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut


Skład:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 sztuki sera Brie (ja użyłam okrągłych)
  • 2 gruszki
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeży) opcjonalnie
    na glazurę:
    • 4 łyżeczki marmolady morelowej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 40 ml koniaku (można zastąpić wodą) 
Przygotowanie:
  1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, położyć ciasto francuskie. Boki ciasta (na szerokość ok. 2 cm) posmarować rozmieszanym jajkiem. Zagiąć boki i ponownie posmarować jajkiem.
  2. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość cienkie plastry (ok.3mm).
  3. Ser pokroić w podobnej grubości plastry. 
  4. Na przygotowanym cieście ułożyć ser (jeśli używamy tymianku, delikatnie posypać go przyprawą ) a na nim plastry gruszek, tak aby delikatnie zachodziły na siebie (zdjęcie poniżej).
  5. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st.C. przez 20 minut (na dolnej półce piekarnika), następnie piec kolejne 5 minut z włączoną funkcją termoobiegu.
  6. Przygotowanie glazury: w rondelku wymieszać ze sobą: marmoladę, cukier i koniak (wodę). Podgrzewać aż płyn odparuje i powstanie dość gęsta glazura (ale nie za gęsta aby była możliwa do smarowania).
  7. Upieczoną i wystudzoną tartę posmarować glazurą (glazura w momencie smarowania powinna być ciepła ale nie gorąca).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy