poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasto pomarańczowo-serowe.

Tym aromatycznym i pięknym ciastem zapraszam na świąteczne przepisy.
 Będą: ciasta, ozdobne pierniczki, domek z piernika i pomysły na słodkie prezenty ale i inspiracje jak udekorować świąteczny stół :)

Dziś prezentuję ciasto pomarańczowo-serowe, które można przygotować nawet na 4 dni przed Wigilią, należy je tylko szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

P.S Za zdjęcia dziękuję Wideonet.




Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny


Skład:
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g sera Ricotta
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru cointreau * (opcjonalnie, można zastąpić 5 kroplami olejku pomarańczowego)
do dekoracji:
  • pomarańcze
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru

  Przygotowanie:
  1. Formę do pieczenia o wymiarach 22cm x 13cm x 8cm, wysmarować masłem.
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej dużej misce, utrzeć mikserem masło z serem, dodać cukier. Ucierać aż będzie puszyste, ok. 3 minut. Następnie dodawać po 1 jajku, ciągle mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier (olejek). Wymieszać.
  4. Na koniec dodać suche składniki, w trzech porcjach za każdym razem dobrze wymieszać na małych obrotach miksera.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 1 godzinę (aż drewniany patyczek będzie czysty).
  6. Ciasto dobrze wystudzić i wyjąć z formy. 
  7. Kiedy całkowicie wystygnie można owinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
  8. Przygotowanie pomarańczy do dekoracji: pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na pół (będzie potrzeba ok. 6 połówek) . Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym i zalać syropem. Następnie plastry ułożyć "na czymś okrągłym" (np. wałek do ciasta), docisnąć i tak przygotowane pomarańcze położyć na grzejnik żeby zastygło i wyschło (przynajmniej na noc), wtedy zachowa wygięty kształt.
  9. Przed podaniem ciasto polać lukrem. W lukier włożyć i lekko w nim zatopić przygotowane pomarańcze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy