czwartek, 6 listopada 2014

Terrina z łososia.

Efektowne, małe "babeczki" z wędzonego łososia i serka śmietankowego.



Ilość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: ok. 3 godzin

Skład:
  • 1 duża cukinia
  • 200g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 op. serka Almette śmietankowego (lub innego)
  • ok. 2 łyżek posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • 4 kokilki

Przygotowanie:
  1.  Kokilki wyłożyć dokładnie folią spożywczą, tak aby wystawała na boki. 
  2. Cukinie umyć i osuszyć. Za pomocą obieraczki do warzyw, "pokroić" cukinie w cienkie, szerokie wstążki. Następnie ułożyć  je na foli spożywczej (ok. 5 pasków na porcję) tak jak na zdjęciu nr. 1.
  3. Na tak przygotowaną cukinię ułożyć 1 plaster łososia, następnie porcje serka (uprzednio wymieszanego z koperkiem), zdjęcie nr. 2. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, następnie przykryć ostatnim plastrem łososia i pozostałą cukinią, zdjęcie nr. 3. Zawinąć pozostałą folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
  4. Tak samo przygotować pozostałe kokilki.
  5. Po stężeniu terriny, odwinąć z foli i przełożyć na talerz. Terrina z 1 kokilki to 2 porcje.

Zdjęcie nr.1.






Zdjęcie nr.2.


Zdjęcie nr.3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy