poniedziałek, 8 grudnia 2014

Keks.

Mój ulubiony keks z kandyzowanymi owocami. Ozdobiony: lukrem, wiśniami w syropie i listkami ostrokrzewu.
Jest to jedno z tych ciasto (obok sernika i makowca), które jednoznacznie kojarzy mi się ze Świętami Bożegonarodzenia. Nie dość że pięknie się prezentuje to jeszcze cudownie smakuje i można go upiec na 3 dni przed Wigilią (zawinięty w folię aluminiową zachowa świeżość.)




Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny


Składniki:
  • 300g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 5 dużych jaj (najlepiej XL)
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g kandyzowanych owoców (gotowa mieszanka)
    do dekoracji:
  • lukier
  • wiśnie w syropie
  • listki ostrokrzewu

Przygotowanie:
  1. Formę do keksa wysmarować masłem.
  2. Mikserem, utrzeć masło na pulchną masę, dodając kolejno jaja, przesiany cukier i po trochu mąkę przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo aż masa będzie puszysta.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy i kandyzowane owoce. Dobrze wymieszać. 
  4. Ciasto przełożyć do formy, do ok. 2/3 wysokości.
  5. Piec ok. 1 godziny (lub trochę dłużej, zależy od wielkości formy), w piekarniku rozgrzanym do 170st.C. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni a wnętrze będzie lekko surowe, przykryć papierem do pieczenia. 
  6. Wystudzony keks wyjąć z formy.
  7. Jeśli pieczemy go wcześniej (i ma zachować świeżość na Święta), wystudzony keks szczelnie owinąć w folię aluminiową i schować w chłodne miejsce. 
  8. Przed podaniem odwrócić spodem do góry, polać lukrem, udekorować wiśniami i listkami ostrokrzewu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy