środa, 10 grudnia 2014

Babeczki-cytrynowo makowe.

 Świąteczne babeczki cytrynowo-makowe z syropem i polewą cytrynową, to ukłon w stronę jednego z wigilijnych obowiązkowych składników czyli maku, którego tysiące nasion kojarzone są w symbolice bożnonarodzeniowej z urodzajem i płodnością.
Na pewno zasmakują miłośnikom maku :) A dzięki syropowi i polewie cytrynowej są wilgotne i długo zachowują świeżość.




Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas pieczenia: ok. 30/40 min

Skład:
na ciasto:
  • 115g cukru
  • 115g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 180g zmielonych migdałów
  • 30g maku
  • starta skórka i sok z 2 cytryn
  • 125g mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na syrop cytrynowy:
  • 100g cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
 na polewę cytrynową:
  • 225g cukru pudru
  • strata skórka i sok z 1 cytryny
  • kandyzowana skórka z cytryny

Przygotowanie:
  1. Metalowe formy na babeczki wysmarować masłem (można też użyć formy na muffinki i upiec z papierowych papilotkach).
  2. Cytryny sparzyć wrzątkiem i dobrze wysuszyć.
  3.  W dużej misce wymieszać masło z cukrem na kremową masę. Dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać.
  4. Dodać zmielony migdały, mak, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  5. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski z masą i wymieszać.
  6. Ciastem napełnić przygotowane foremki i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
  7. Zrobić syrop cytrynowy: w rondelku podgrzać cukier i sok z cytryny. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  8. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem.
  9. Przygotować polewę: przesiać cukier puder, dodać skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  10. Wystudzone babeczki udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy