Moje ulubione ciasto...sernik :) Tym razem w świątecznej odsłonie karmelowo-orzechowej. Orzechowy jest spód i posypka natomiast masę karmelową dodałam do sera oraz polałam nią ciasto.
Sernik, pomimo dodania karmelu, nie jest za słodki a orzechy świetnie urozmaicają jego jedwabistą strukturę.
Sernik, pomimo dodania karmelu, nie jest za słodki a orzechy świetnie urozmaicają jego jedwabistą strukturę.
Czas pieczenia: ok. 1 godzina
Czas chłodzenia: cała noc
Skład:
spód:
- 60g miękkiego masła
- 50g orzechów włoskich
- 100g biszkoptów
- 1 łyżka brązowego cukru
masa serowa:
- 500g mielonego twarogu
- 1 puszka masy karmelowej
- 3 duże jaja (osobno żółtka i białka)
- 15g mąki ziemniaczanej
- 25g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, następnie ułożyć wycięty i dopasowany krążek papieru do pieczenia i również posmarować go masłem.
- Przygotowanie spodu: w rondelku roztopić masło, dodać masło, posiekane orzechy i pokruszone biszkopty. Dobrze wymieszać. Masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa: ser utrzeć z 150g masy karmelowej, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Masę serową przełożyć na przygotowany spód i piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 150st.c.
- Sernik studzić przy lekko otwartym piekarniku.
- Na wystudzony sernik nałożyć pozostałą masę karmelową, posypać grubo posiekanymi orzechami i włożyć na noc do lodówki.
- Przed podaniem wyjąć z formy o ostrożnie odlepić papier do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz