poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sernik karmelowo-orzechowy.

Moje ulubione ciasto...sernik :) Tym razem w świątecznej odsłonie karmelowo-orzechowej. Orzechowy jest spód i posypka natomiast masę karmelową dodałam do sera oraz polałam nią ciasto.
Sernik, pomimo dodania karmelu, nie jest za słodki a orzechy świetnie urozmaicają jego jedwabistą strukturę.






Czas pieczenia: ok. 1 godzina
Czas chłodzenia: cała noc

Skład:
       spód:
  • 60g miękkiego masła
  • 50g orzechów włoskich
  • 100g biszkoptów
  • 1 łyżka brązowego cukru
 masa serowa:
  • 500g mielonego twarogu
  • 1 puszka masy karmelowej
  • 3 duże jaja (osobno żółtka i białka)
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 25g orzechów włoskich

Przygotowanie:
  1.  Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, następnie ułożyć wycięty i dopasowany krążek papieru do pieczenia i również posmarować go masłem.
  2. Przygotowanie spodu: w rondelku roztopić masło, dodać masło, posiekane orzechy i pokruszone biszkopty. Dobrze wymieszać. Masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Masa serowa: ser utrzeć z 150g masy karmelowej, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  4. Masę serową przełożyć na przygotowany spód i piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 150st.c. 
  5. Sernik studzić przy lekko otwartym piekarniku.
  6. Na wystudzony sernik nałożyć pozostałą masę karmelową, posypać grubo posiekanymi orzechami i włożyć na noc do lodówki.
  7. Przed podaniem wyjąć z formy o ostrożnie odlepić papier do pieczenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy