środa, 11 marca 2015

Białe kiełbaski w cieście francuskim.

Przekąska która kojarzy mi się z wypadem do Berlina. Tam właśnie jadłam hot-doga z grillowaną białą kiełbasą i polanego sosem joppie. 
Przepis na sos jest moim autorskim wymysłem, ale wydaje mi się że w pełni oddaje smak tego oryginalnego.





Czas przygotowania: ok. 15 min
Czas pieczenia: ok. 15 min

Skład:
  • 5 sztuk długich i cienkich białych kiełbasek
  • 1 op. ciasta francuskiego
sos:
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka Maggi
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
  1. Składniki sosu wymieszać w misce.
  2. Kiełbaski ułożyć na połowie ciasta, zostawiając  ok. 2 cm odstępy (zdj. nr. 1).
  3. Przykryć drugą połową ciasta i przeciąć nożem ciasto pomiędzy kiełbaskami (zdj. nr. 2).
  4. Brzegi ciasta "sklepić" za pomocą widelca. Kiełbaski pokroić na ok. 6 cm kawałki.
  5. Na każdym kawałku zrobić nożem 3 delikatne nacięcia.
  6. Piec ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C. 
  7. Podawać  z sosem.
Zdjęcie nr.1.





Zdjęcie nr.2.

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie... na pewno na imprezie znajdą popyt nawet tak duży, że trzeba by było zamówić jakiś zespół cateringowy, który by je ciągle donosił

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy