czwartek, 19 marca 2015

Babka marmurkowa.




Taką babkę robił mój dziadek, który świetnie gotował (nawet lepiej niż moja babcia). Niestety nie udało mi się odnaleźć przepisu z którego korzystał. Jednak zaręczam Was, że z poniższego przepisu wyjdzie też bardzo dobra babka. Idealna na święta wielkanocne :)





Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas pieczenia: ok. 60 min

Skład:

  • 300 g miękkiego masła
  • 275 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 kropelki aromatu rumowego
  • 5 jaj (wielkość M)
  • 375 g mąki 
  • szczypta soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 razy po 3 łyżki mleka
  • 20 g kakao 
  • 20 g cukru pudru
  • polewa czekoladowa
  • migdały
forma na babkę o średnicy 24 cm

Przygotowanie:
  1. Formę na babkę dobrze natrzeć tłuszczem.
  2. Do misy miksera przełożyć masło i utrzeć na puszysto. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz aromat rumowy. Następnie kolejno wbić jajka (każde następne po ok. 1 minucie ucierania poprzedniego).
  3. Mąkę połączyć z proszkiem oraz solą. Dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach na przemian z mlekiem (3 łyżki). Utrzeć dobrze mikserem.
  4. Dwie trzecie przygotowanego ciasta przełożyć do formy. Wyrównać wierzch.
  5. Do pozostałego ciasta dodać: kakao, cukier oraz pozostałe mleko. Utrzeć mikserem.
  6. Ciemne ciasto ułożyć w formie kleksów na jasnym cieście i delikatnie przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek.
  7. Piec ok. 60 minut (aż drewniany patyczek będzie czysty) w piekarniku nagrzany do 160 st. C. 
    Można już sprawdzić po 50 minutach pieczenia czy babka jest gotowa.
  8. Po ok. 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika, delikatnie wyjąć babkę z formy i ustawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Następnie polać polewą czekoladową i udekorować migdałami (lub posypać cukrem pudrem). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy