wtorek, 24 marca 2015

Mazurek z konfiturą.


Mój pierwszy mazurek...I powiem nieskromnie, że wyszedł bardzo dobry. Ciasto kruche ale nie twarde. Udekorowałam go dwiema konfiturami (brzoskwiniową i truskawkową) ale można użyć dowolnych, ulubionych, fajnie aby kontrastowały kolorystycznie.
Na Wielkanoc użyję pomarańczowej i różanej.




Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas chłodzenia ciasta: ok. 2 godzin
Czas pieczenia: ok. 20 min

Skład:
  • 250 g mąki
  • 180 g masła
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżki lodowatej wody
  •  szczypta soli
  • ok. 150 g konfitur truskawkowej (różanej, porzeczkowej, wiśniowej)
  • ok. 150 g konfitury brzoskwiniowej (pomarańczowej, morelowej)
  • płatki migdałów do dekoracji
blacha o wymiarach ok. 37cm na 22cm, posmarowana masłem i posypana bułką tartą

Przygotowanie:
  1. Do misy malaksera włożyć masło, cukier, żółtka, mąkę, wodę oraz szczyptę soli. Utrzeć na gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
  2. Ok. 2/3 ciasta rozwałkować (na grubość ok. 0,5 cm) i wyłożyć nim blachę. Z reszty ciasta zrolować wałeczki i ułożyć na cieście na wzór szachownicy.
  3. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, aż ciasto nabierze złote koloru.
  4. W wolne kwadraty włożyć po ok. 1 łyżce konfitury. Udekorować płatkami migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy