piątek, 15 maja 2015

Szparagi w wędzonym łososiu z dressingiem koperkowym.

Na targowiskach szparagi, w sklepach szparagi w internecie same "szparagowe" przepisy...Dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć szybkiej, smakowitej i zdrowej przekąski z tego sezonowego warzywa. 
Przepis jest prosty: zblanszowane zielone szparagi pokroić na mniejsze kawałki, owinąć w plastry wędzonego łososia. Do tego proponuję dressing na bazie: musztardy, miodu i koperku.




Czas przygotowania: ok. 15 min


Skład:
  • 500 g zielonych szparagów
  • ok. 200 g wędzonego łososia w plastrach
na dressing:
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • ok. 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego, może być też ulubiona oliwa)
  • ok. 2 łyżek posiekanego koperku

Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. 
  2. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać  grubsze końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu). Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1 minuty. Po ugotowaniu przelać zimną wodą lub najlepiej wrzucić do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu. Szparagi osuszyć na ręczniczku papierowym.
  3. Ugotowane szparagi pokroić na ok. 6 cm kawałki.
  4. Do słoika wlać wodę, miód, musztardę, olej dodać koperek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić wieczko i energicznie wstrząsnąć, aż wszystko się połączy i powstanie gęsty sos. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy