Zapowiada się kolejny upalny weekend !!! A nic tak nie gasi pragnienia jak, lekkie i owocowe orzeźwienie w postaci lemoniady malinowej. Jest prosta i szybka w przygotowaniu a jej smak zachwyci dzieci i dorosłych. Do tego dużo świeżej mięty, kostek lodu ( a właściwie malin zamrożonych w kostkach lodu) i plastry limonki.
Zatem zerwijcie malinki z krzaczków lub pędźcie po nie do sklepu i przygotujcie tą wspaniałą, lekko gazowaną lemoniadę.
Czas przygotowania: ok. 15 min
plus czas chłodzenia
Skład:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki malin (plus malinki do dekoracji)
- 1 szklanka soku z limonek (z ok. 20 limonek)
- 1 litr wody gazowanej
- 2 limonki, pokrojone w plastry - do dekoracji
- dużo świeżej mięty
Przygotowanie:
- Przygotowanie można zacząć od zrobienia malinowych kostek lodu. Do plastikowego pojemniczka na lód włożyć po jednej malince a następnie zalać wodą. Zamrozić.
- Syrop malinowy. Do rondelka wlać jedną szklankę wody, dodać maliny oraz cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Maliny mocno ugniatać aby się całkowicie rozpadły i "puściły sok".
Odstawić do wystudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce przez 2 dni. - Do dużego dzbanka wlać schłodzony syrop, sok z limonki oraz wodę. Dodać kostki lodu, plasterki limonki oraz liście mięty. Udekorować malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz