czwartek, 16 lipca 2015

Lemoniada malinowa.



Zapowiada się kolejny upalny weekend !!! A nic tak nie gasi pragnienia jak, lekkie i owocowe orzeźwienie w postaci lemoniady malinowej. Jest prosta i szybka w przygotowaniu a jej smak zachwyci dzieci i dorosłych. Do tego dużo świeżej mięty, kostek lodu ( a właściwie malin zamrożonych w kostkach lodu) i plastry limonki. 
Zatem zerwijcie malinki z krzaczków lub pędźcie po nie do sklepu i przygotujcie tą wspaniałą, lekko gazowaną lemoniadę.








Czas przygotowania: ok. 15 min
plus czas chłodzenia


Skład:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki malin (plus malinki do dekoracji)
  • 1 szklanka soku z limonek (z ok. 20 limonek)
  • 1 litr wody gazowanej
  • 2 limonki, pokrojone w plastry - do dekoracji
  • dużo świeżej mięty

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie można zacząć od zrobienia malinowych kostek lodu. Do plastikowego pojemniczka na lód włożyć po jednej malince a następnie zalać wodą. Zamrozić.
  2. Syrop malinowy. Do rondelka wlać jedną szklankę wody, dodać maliny oraz cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Maliny mocno ugniatać aby się całkowicie rozpadły i "puściły sok".
    Odstawić do wystudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
  3. Do dużego dzbanka wlać schłodzony syrop, sok z limonki oraz wodę. Dodać kostki lodu, plasterki limonki oraz liście mięty. Udekorować malinami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy