Ostatnio była lemoniada malinowa a dziś proponuję Wam mus z białej czekolady z malinami. Ten deserek to świetne połączenie dość słodkiego musu i lekko kwaskowych owoców. Podany mocno schłodzony, będzie trochę smakować jak lody śmietankowe z owocami :)
Przygotowanie tego smakołyku jest dość łatwe, jednak należy pamiętać aby użyć śmietanki 34% lub 36%, mocno schłodzonej.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 40 min
Czas chłodzenia: min. 30 min
Skład:
sos:
- 1,5 szklanki malin
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
mus:
- 100 g białej czekolady
- 2 szklanki śmietanki 34% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki malin
Przygotowanie:
- Przygotowanie sosu. Do rondelka przełożyć maliny, cukier oraz sok z cytryny. Zagotować, ciągle mieszając i rozgnieść maliny aby puściły sok. Przecedzić i odstawić do wystudzenia.
- Przygotowanie musu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z 1/4 szklanki śmietanki. Pozostałą śmietankę ubić wraz z cukrem, na sztywną masę. Dodać ekstrakt waniliowy.
- Do roztopionej czekolady dodać powoli ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowany mus przełożyć do 6 małych miseczek i schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Następnie każdą porcję polać sosem i udekorować malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz