poniedziałek, 20 lipca 2015

Mus z białej czekolady z malinami.




Ostatnio była lemoniada malinowa a dziś proponuję Wam mus z białej czekolady z malinami. Ten deserek to świetne połączenie dość słodkiego musu i lekko kwaskowych owoców. Podany mocno schłodzony, będzie trochę smakować jak lody śmietankowe z owocami :)
Przygotowanie tego smakołyku jest dość łatwe, jednak należy pamiętać aby użyć śmietanki 34% lub 36%, mocno schłodzonej.




Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 40 min
Czas chłodzenia: min. 30 min


Skład:
sos:
  • 1,5 szklanki malin
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
mus:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 szklanki śmietanki 34% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki malin

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie sosu. Do rondelka przełożyć maliny, cukier oraz sok z cytryny. Zagotować, ciągle mieszając i rozgnieść maliny aby puściły sok. Przecedzić i odstawić do wystudzenia.
  2. Przygotowanie musu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z 1/4 szklanki śmietanki. Pozostałą śmietankę ubić wraz z cukrem, na sztywną masę. Dodać ekstrakt waniliowy. 
  3. Do roztopionej czekolady dodać powoli ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. 
  4. Tak przygotowany mus przełożyć do 6 małych miseczek i schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Następnie każdą porcję polać sosem i udekorować malinami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy