Przed nami ostatni wakacyjny weekend, ale całe szczęście ma być piękna, słoneczna pogoda. Dlatego proponuję zakończyć lato w iście letnim i egzotycznym stylu.
Na szybką przystawkę, którą można częściowo przygotować z grilla, polecam crostini z ananasem i serkiem wejskim (lub ricottą). Idealne połączenie słonego sera i słodkawego ananasa przełamanego nutką pomarańczy i świeżością mięty.
Do tego dania najlepszy jest świeży ananas, ten z puszki może być za słodki.
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- 1 duża bagietka
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę świeżego ananasa
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 szklanka serka wejskiego (uprzednio odsączyć z nagromadzonego płynu) lub ricotty
Przygotowanie:
- Bagietkę pokroić ukośnie na 12 kawałków o grubości 1.5 cm. Ugrillować na złoty kolor na: grillu, patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
- W misce wymieszać: ananasa z miodem, miętą oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
- Na każde crostini położyć ser a na niego gotową mieszankę z ananasem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz