wtorek, 8 września 2015

Ciasteczka FIT z ziarnami.



Nie sądziłam że mogą istnieć ciasteczka bez mąki, pożywne, zdrowe a przy tym smaczne. A jednak one istnieją!!! Ciasteczka fit z ziarnami (słonecznik, dynia, siemię lniane). Są pyszne (nawet mojemu mężowi smakują), chrupiące i zapewniją energię na cały dzień. Jedyny ich minus to zawartość "cukru", ale przecież nie trzeba jeść od razu całego tuzina.
Ciasteczka te pozwalają przemycić do naszej diety ziarna, które są bogatym źródłem witamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pestki słonecznika: bogate źródło witamin E, B, A i D, nienasyconych  kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz antyoksydantów.

Pestki dyni: bogate źródło żelaza, białka, magnezu oraz błonnika. Wspomagają zapobieganiu raka piersi oraz prostaty. Obniżają poziom "złego"cholesterolu, fitozwiązki zawarte w nasionach mogą zapobiegać chorobom nerek i kamicy nerkowej oraz pomagają utrzymać mocne, zdrowe kości, zapobiegając osteoporozie.

Siemię lniane: zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię m.in. zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry. Lignany zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom w wieku okołomenopauzalnym, ponieważ regulują poziom estrogenów.

P.S ciacha te można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku pewnie nawet przez miesiąc (w sumie tego dokładnie nie wiem, bo u mnie zniknęły  w ciągu tygodnia). 

Wpis ten powstał w ramach współpracy z marką Kresto.




Ilość: ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 10/ 15 minut 

Skład:
  • 250 g ziaren słonecznika
  • 250 g złotego siemienia lnianego
  • 200 g pestek dyni 
  • 2 jaja
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego


Przygotowanie:
  1. Cukier miksujemy z białkiem, dodajemy żółtka i wszystkie ziarenka. Dokładnie mieszamy.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy płaskie ciasteczka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż się zbrązowieją i staną się złociste (ok. 10/ 15 minut).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy