Dziś chcę się z Wami podzielić przepisami na moje dwa ulubione sosy: czosnkowy i curry.
Sosu czosnkowego, chyba nie trzeba przedstawiać, klasyk sam w sobie, idealny do zapiekanki, mięsa z grilla czy shoarmy.
Natomiast sos curry to mój eksperyment i wariacja na temat "joppi sauce", który miałam okazję jeść podczas wizyty w Berlinie. Sos jest ten idealny do kanapek, frytek, burgerów itp.
SOS CZOSNKOWY
Skład:
na ok. 500 ml sosu
- 200 g majonezu
- 300 g śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 duże ząbki czosnku
Przygotowanie:
- W misce wymieszać przeciśnięty lub starty czosnek, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Skład:
na ok. 500 ml sosu
- 400 g majonezu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka curry
- 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 3 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz