wtorek, 4 sierpnia 2015

Sos czosnkowy. Sos curry.



Dziś chcę się z Wami podzielić przepisami na moje dwa ulubione sosy: czosnkowy i curry. 
Sosu czosnkowego, chyba nie trzeba przedstawiać, klasyk sam w sobie, idealny do zapiekanki, mięsa z grilla czy shoarmy.

Natomiast sos curry to mój eksperyment i wariacja na temat "joppi sauce", który miałam okazję jeść podczas wizyty w Berlinie. Sos jest ten idealny do kanapek, frytek, burgerów itp.







SOS CZOSNKOWY 



Skład:
na ok. 500 ml sosu

  • 200 g majonezu
  • 300 g śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 duże ząbki czosnku

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać przeciśnięty lub starty czosnek, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać.











SOS CURRY

Skład:
na ok. 500 ml sosu
  • 400 g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka curry
  • 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki sosu przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy