Dzisiejsza sałatka (a właściwie surówka), to taka wariacja na temat klasycznej surówki Coleslaw. Lecz zamiast szatkowanej, białej kapusty, jest cukinia "pokrojona" w cienkie paski. Do tego marchewka, czerwona cebula (występuje w oryginalnym przepisie, ja jednak jej nie dodałam bo mój żołądek źle znosi surową cebulę) i sos na bazie majonezu i octu ryżowego.
Prosta sałatka, świetna jako dodatek do mięsa czy ryb.
Do jej przygotowania użyłam, obieraczki do warzyw -julienne-, która jednym pociągnięciem ręki robi z warzyw cienkie paski. Polecam taką metodę krojenia warzyw korzennych, ziemniaków czy właśnie cukinii.
Czas przygotowania: ok. 20 min
Skład:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża marchew
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinie dobrze umyć. Marchew obrać. Następnie warzywa obrać w słupki za pomącą obieraczki julienne. Przełożyć do miski.
- Cebulę pokroić w drobne piórka, dodać do marchwi i cukinii.
- Do warzyw dodać majonez, ocet, cukier, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut (jeśli macie czas odstawcie nawet na 1 godzinę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz