piątek, 11 września 2015

Babeczka czekoladowa (z malinami).




Absolutnie czekoladowowa, delikatn i wilgotna- babeczka na bazie czekolady oraz jogurtu. Ja dodałam jeszcze kwaskowe maliny dla kontrastu ale można zastąpić je wiśniami. 
Do przygotowania tych babeczek radzę użyć dobrej gorzkiej czekolady, bo od jej jakości będzie zależeć smak tych muffinek. 
Co Was będę więcej namawiać, zróbcie koniecznie, bo nic tak nie poprawia nastroju jak ciasto czekoladowe :)




Ilość: 12 sztuk 
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut


Skład:
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 125 ml oleju 
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka ( w tem. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 malin lub wiśni

Przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z 60 ml oleju. Zdjąć z ognia gdy będzie rozpuszczona i gładka.
  2. W drugiej misce zmiksować: pozostały olej, jogurt, jajka, cukier oraz ekstrakt, na gładką masę. 
  3. Do dużej miski, przesiać mąkę z proszkiem oraz solą. Zrobić pośrodku dołek i dodać masę jogurtową. Delikatnie przemieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać na gładką masę.
  4. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i wlać ciasto, dodać maliny (lub wiśnie).
  5. Piec ok. 25 minut (lub do momentu, aż pośrodku ciasto będzie lekko ścięte), w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy