poniedziałek, 21 września 2015

Tarta orzechowa z gruszkami.



Rustykalna tarta orzechowa z gruszkami, to taka zapowiedź jesieni, która powoli gości za oknem i obdarowuje nas wspaniałymi, późnymi owocami i warzywami. 
Bardzo lubię gruszki. Świetnie komponują się z orzechami ale i pasują do nich wytrawne akcenty (jak tymianek czy ser pleśniowy).
W tarcie tej, zastąpiłam 1/4 mąki, zmielonymi orzechami aby pogłębić jej smak. Jednak przez to tarta troszkę się kruszy, ale w niczym to nie przeszkadza i tak smakuje wspaniale. 



Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas chłodzenia ciasta: ok. 1,5 godziny
Czas pieczenia: ok. 35 minut


Skład:
  • 150 g mąki
  • 50 g tartych orzechów włoskich
  • 100 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 gruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypać: mąkę, tarte orzechy, sól oraz cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i ucierać rękoma aż powstaną drobne okruszki ciasta. Następnie zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  2. W tym czasie obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki. przełożyć na papier do pieczenia (na którym będzie się piekło) i za pomocą wałka placek o średnicy ok. 35 cm (można delikatnie posypać ciasto mąką aby nie kleiło się do wałka). 
  4. Przenieść ciasto na blachę. Ułożyć gruszki (zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu). Brzegi ciasta zawinąć, gruszki posypać tymiankiem.
  5. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. 
  6. Przed podaniem posypać orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy