Kolejny jesienny przysmak, z gruszkami w roli głównej. Tu w wersji bardziej wytrawnej - z serem pleśniowym, choć Francuzi śmiało nazwali by tą propozycję deserem.
Proste, nieskomplikowane danie, które możecie przygotować w parę minut, jednocześnie efektowne i pełne smaku.
Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża gruszka
- ok. 30 g sera gorgonzola
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie pokroić na 8 równych prostokątów. Przesmarować roztrzepanym jajkiem.
- Gruszkę pokroić na 8, cienkich plastrów. Z niektórych wykroić gniazda nasienne.
- Gruszki ułożyć na cieście, posypać pokruszonym serem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.
- Przed podaniem posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz