piątek, 25 września 2015

Gruszka na cieśnie francuskim z serem pleśniowym.




Kolejny jesienny przysmak, z gruszkami w roli głównej. Tu w wersji bardziej wytrawnej - z serem pleśniowym, choć Francuzi śmiało nazwali by tą propozycję deserem. 
Proste, nieskomplikowane danie, które możecie przygotować w parę minut, jednocześnie efektowne i pełne smaku.




Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut


Skład:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża gruszka
  • ok. 30 g sera gorgonzola
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie pokroić na 8 równych prostokątów. Przesmarować roztrzepanym jajkiem.
  2. Gruszkę pokroić na 8, cienkich plastrów. Z niektórych wykroić gniazda nasienne.
  3. Gruszki ułożyć na cieście, posypać pokruszonym serem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.
  4. Przed podaniem posypać orzechami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy