Jarmuż....zrobił się ostatnio bardzo modny, szczególnie w dietach prozdrowotnych i odchudzających. Jednak jest to roślina, która uprawiana była już w IV wieku p.n.e, w średniowieczu była jedną z najbardziej popularnych roślin zielonych. Nic dziwnego. Jarmuż jest rośliną bogatą w przeciwutleniacze, witaminę C oraz K, wapno oraz żelazo. Zawiera sulforafan, który ma właściwości przeciwnowotworowe.
Przepis, który dziś Wam proponuję to szybka i zdrowa przekąska czyli chipsy z jarmużu. Robi się je w piekarniku, przy użyciu małej ilości oleju. Można im nadać indywidualny smak, dodając swoją ulubioną przyprawę.
Czas przygotowania: ok. 5 minut
Czas pieczenia: ok. 5-7 minut
Skład:
- jarmuż
- olej (u mnie rzepakowy)
- sól morska
- papryka słodka (lub inne przyprawy)
Przygotowanie:
- Jarmuż umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i usunąć twardą łodygę.
- Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmarować olejem).
- Kawałki jarmużu delikatnie posmarować (lub spryskać) olejem, opruszyć solą morska i posypać ulubionymi przyprawami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C z opcją termoobiegu. Ja piekłam 7 minut, ale chipsy mogą być już gotowe po 4 minutach. Należy pilnować aby się nie spaliły.
Gotowe chipsy są bardzo chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz