czwartek, 1 października 2015

Chipsy z jarmużu.




Jarmuż....zrobił się ostatnio bardzo modny, szczególnie w dietach prozdrowotnych i odchudzających. Jednak jest to roślina, która uprawiana była już w IV wieku p.n.e, w średniowieczu była jedną z najbardziej popularnych roślin zielonych. Nic dziwnego. Jarmuż jest rośliną bogatą w przeciwutleniacze, witaminę C oraz K, wapno oraz żelazo. Zawiera sulforafan, który ma właściwości  przeciwnowotworowe. 
Przepis, który dziś Wam proponuję to szybka i zdrowa przekąska czyli chipsy z jarmużu. Robi się je w piekarniku, przy użyciu małej ilości oleju. Można im nadać indywidualny smak, dodając swoją ulubioną przyprawę.




Czas przygotowania: ok. 5 minut
Czas pieczenia: ok. 5-7 minut


Skład:
  • jarmuż
  • olej (u mnie rzepakowy)
  • sól morska
  • papryka słodka (lub inne przyprawy)

Przygotowanie:
  1. Jarmuż umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i usunąć twardą łodygę. 
  2. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmarować olejem).
  3. Kawałki jarmużu delikatnie posmarować (lub spryskać) olejem, opruszyć solą morska i posypać ulubionymi przyprawami.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C z opcją termoobiegu. Ja piekłam 7 minut, ale chipsy mogą być już gotowe po 4 minutach. Należy pilnować aby się nie spaliły.
    Gotowe chipsy są bardzo chrupiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy