środa, 7 października 2015

Muffinki dyniowe z borówkami.



Na półkach sklepowych, w warzywniakach czy targach widać że sezon dyniowy w pełni. Jest to bardzo wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę, placuszki, piec ciasta, grillować, zmiksować na mus lub w potraktować ją jako materiał do rzeźbienia. Poza tym jest bogata w B-karoten, potas, wapno, witaminy z grupy B. Pomaga w odchudzaniu, leczeniu nadciśnienia, działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy. 
Moje ulubione odmiany dyni to dynia piżmowa i dynia hokkaido.

Dziś mam dla Was przepis na muffinki dyniowe z borówkami i kruszonką. Są proste do przygotowania, jedynie co należy przygotować przed ich pieczeniem to mus z dyni (ale ten praktycznie "robi się sam", bo wystarczy kawałki dyni upiec w piekarniku i zmiksować). 






Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 35/40 minut


Skład:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka pure z dyni *
  • 1/4 szklanki mleka
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka borówek
  • 1 łyżka mąki
kruszonka:
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
* pure z dyni:
dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, skropić oliwą i piec do miękkości (ok. 40 min) w tem. 200 st. C. Ostudzić i zmiksować na mus.


Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę sól oraz cynamon.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko oraz pure.
  3. Mikserem utrzeć masło oraz brązowy cukier na lekki, gładki krem. Dodać jajko. Wymieszać. Następnie dodać wymieszaną mąkę oraz pure. Dokładnie wymieszać.
  4. Borówki wymieszać delikatnie z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta.
  5. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać do nich masło. Utrzeć palcami aż powstanie drobna kruszonka.
  6. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto, posypać kruszonką.
  7. Piec ok. 35/ 40 minut w tem. 175 st. C 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy