Na półkach sklepowych, w warzywniakach czy targach widać że sezon dyniowy w pełni. Jest to bardzo wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę, placuszki, piec ciasta, grillować, zmiksować na mus lub w potraktować ją jako materiał do rzeźbienia. Poza tym jest bogata w B-karoten, potas, wapno, witaminy z grupy B. Pomaga w odchudzaniu, leczeniu nadciśnienia, działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy.
Moje ulubione odmiany dyni to dynia piżmowa i dynia hokkaido.
Dziś mam dla Was przepis na muffinki dyniowe z borówkami i kruszonką. Są proste do przygotowania, jedynie co należy przygotować przed ich pieczeniem to mus z dyni (ale ten praktycznie "robi się sam", bo wystarczy kawałki dyni upiec w piekarniku i zmiksować).
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 35/40 minut
Skład:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka pure z dyni *
- 1/4 szklanki mleka
- 115 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka borówek
- 1 łyżka mąki
kruszonka:
- 2 pełne łyżki mąki
- 2 pełne łyżki cukru
- 1 łyżka masła
* pure z dyni:
dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, skropić oliwą i piec do miękkości (ok. 40 min) w tem. 200 st. C. Ostudzić i zmiksować na mus.
Przygotowanie:
- W misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę sól oraz cynamon.
- W drugiej misce wymieszać mleko oraz pure.
- Mikserem utrzeć masło oraz brązowy cukier na lekki, gładki krem. Dodać jajko. Wymieszać. Następnie dodać wymieszaną mąkę oraz pure. Dokładnie wymieszać.
- Borówki wymieszać delikatnie z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta.
- Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać do nich masło. Utrzeć palcami aż powstanie drobna kruszonka.
- Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto, posypać kruszonką.
- Piec ok. 35/ 40 minut w tem. 175 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz