Dziś propozycja na szybką tartę z zielonymi szparagami. Z wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta francuskiego, zawsze mam kilka jego sztuk w zamrażarce.
Tartę tą zrobicie w ok. 20 minut. Więc jak zawsze bardzo szybko. Jeden minus, powinna być zjedzona dość szybko, inaczej ciasto nasiąknie serkiem i stanie się bardzo miękkie.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: ok. 8
Skład:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 opakowania serka Philadelphia lub innego śmietankowego
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto francuskie. Zagiąć boki, widelcem nakuć środek ciasta. Piec ok. 15/ 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.C.
- W tym czasie przygotować szparagi. Odłamać zgrubiałe końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu), grubsze szparagi obrać obieraczką do warzyw, w przypadku cienkich nie trzeba tego robić. W dużym garnku zagotować wodę z solą i łyżeczką cukru. Gotować szparagi ok. 2 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do miski z lodowatą wodą (aby zatrzymać proces gotowania). Szparagi dokładnie osuszyć.
- Serek wymieszać ze śmietaną i rozsmarować na wystudzonym cieście.
- Następnie ułożyć szparagi, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem.
Świetny pomysł na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuń