niedziela, 22 sierpnia 2010

Mini parówki w cieście francuskim.

Malutkie, chrupiące i idealne do piwa :) Do tej przekąski świetnie sprawdzą sie baby paróweczki lub serdelki dostępne w większości supermarketów. Połączone z ciastem francuskim, nabierają "bankietowego" wdzięku. Z reguły znikają w kilka minut...






Porcje: 36 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut



Skład:
  • 1 opakowanie, 400 g mini paróweczek (36 sztuk)
  • 1 opakowanie 275 g ciasta francuskiego, (choć potrzebna będzie tylko połowa)
  • 1 jajo

Przygotowanie: 
  1.  Ciasto francuskie pokroić na 36 paseczków, o szerokości ok. 1 cm oraz długości ok. 12 cm.
  2.  Ciasto ponawijać spiralnie na paróweczki.
  3.  Gotowe paróweczki posmarować roztrzepanym jajkiem, aby podczas pieczenia uzyskały lśniący,   złoty kolor. Piec ok. 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

3 komentarze:

  1. www.indykpol.pl/Dla_konsumenta/Przepisy/3191_parowki_z_papryka_w_ciescie.html
    dobre są też w tym przepisie papryki z papryką.

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy