poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Czosnkowe i ziołowe masełko.

Prosty lecz bardzo aromatyczny dodatek do świeżego pieczywa, tostów, kanapek czy pieczonego mięsa. Wystarczy dobrej jakości masło oraz dodatki które najbardziej lubimy. Po szczelnym zawinięciu w woskowany papier, można śmiało przechowywać w zamrażalce.




Skład: 
  •  2 kostki miękkiego masła (musi się dać swobodnie ugniatać widelcem)
  •  2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżki świeżej drobno posiekanej natki pietruszki
  • ok. 1 łyżeczki tymianku (może być świeży bądź suszony)
  • ok. 1 łyżeczka rozmarynu (również może być świeży jak i suszony)
  • spożywczy papier woskowany bądź papier do pieczenia ( jest bardziej sztywny niż papier woskowany przez co trudniejszy w formowaniu)

Przygotowanie:
  1. Masło czosnkowe. Jedną kostkę masła dokładnie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. Odstawić do lodówki na ok 10 minut aż lekko stwardnieje. Następnie przełożyć na woskowany papier i uformować walec. Masło odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  2. Masło ziołowe. Oczywiście przygotowanie jest takie same, jednak zamiast czosnku dodajemy zioła. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy