środa, 11 sierpnia 2010

Klasyczne guacamole.

To tradycyjna meksykańska salsa. Przyrządzona na bazie bardzo dojrzałego awokado. Powinno mieć ciemną, prawie czarną skórkę, wtedy miąższ na pewno będzie dojrzały i miękki. Często smaruje się nią tortillę, podaje z chipsami kukurydzianymi lub nachos. Doskonale sprawdzi się również na grzankach.
Skład:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1.  Awokado przekroić. Dużą pestkę znajdującą się w środku najlepiej usunąć za pomocą szerokiego noża, wbijając go w środek pestki i przekręcając. Pestka powinna bez problemu wyjść.
  2. Miąższ wybrać łyżką. Wymieszać go z wyciśniętym czosnkiem, solą i sokiem z limonki (zapobiega czernieniu awokado).
  3. Podawać do nachos lub chipsów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy