czwartek, 5 sierpnia 2010

Ziołowy kurczak w cukinii.

Te delikatne szaszłyki o wyrazistym smaku ziół, doskonale nadają się na letniego grilla. Choć z powodzeniem można je przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku. Poprzez dodanie cukinii wyglądają bardzo efektownie, jednak ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy.
Skład:
          na ok. 4 porcje
  • 2  filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • ok. 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  • ok. 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz (najlepiej biały)
   Do dekoracji:
  • mozarella
  • liście bazylii
  • gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny.
  2. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filety. Pokroić w ok. 2,5 cm paski. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  3. Cukinie dokładnie umyć. Następnie pokroić na bardzo cienkie płaty (najlepiej  sprawdzi się obieraczka do warzyw). Dobrze jeśli płaty (używać tylko zewnętrznych płatów, bez widocznych nasion)  będą trochę szersze i dłuższe niż kawałki mięsa.
  4. Pojedyncze kawałki mięsa zawijać w paski cukinii i nabijać na patyczki do szaszłyków (dobrze jest je namoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie, nie będą się wtedy palić podczas grillowania/pieczenia).
  5. Piekarnik rozgrzać do 190 st. Piec ok. 20 min.
  6. Mozarelle pokroić. Rozłożyć na talerzu z bazylią. Upieczone szaszłyki udekorować gałązkami tymianku. Całość skropić oliwą. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy