Orzeźwiający, owocowy i lekko procentowy (od 7 do 14%) napój wywodzący się z Hiszpanii. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem soków owocowych. Ja posłużyłam się gotową Sangrią, do której dodatkowo dodałam sok z owoców i same owoce, aby podkreślić cytrusowy charakter napoju. Sangrię koniecznie należy podawać mocno schłodzoną z duża ilością lodu, wtedy świetnie się sprawdzi na letnim przyjęciu, lub jako samodzielny drink na upalny dzień.
Skład:
- 1,5 l Sangrii
- 0,5 l wody gazowanej
- 2 pomarańcze
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 cytryna
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Sangrię przelać do dużego dzbanka lub misy. Dodać wodę gazowaną.
- Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, połowy grejpfruta i połowy cytryny. Sok dodać do Sangrii z wodą.
- Pozostałe cytrusy pokroić w plasterki i dodać do przygotowanego napoju. W razie potrzeby posłodzić brązowym cukrem.
- Sangrię podawać z dużą ilością lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz