poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sangria.

Orzeźwiający, owocowy i lekko procentowy (od 7 do 14%) napój wywodzący się z Hiszpanii. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem soków owocowych. Ja posłużyłam się gotową Sangrią, do której dodatkowo dodałam sok z owoców i same owoce, aby podkreślić cytrusowy charakter napoju. Sangrię koniecznie należy podawać mocno schłodzoną z duża ilością lodu, wtedy świetnie się sprawdzi na letnim przyjęciu, lub jako samodzielny drink na upalny dzień.






Skład:
  • 1,5 l Sangrii
  • 0,5 l wody gazowanej 
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:
  1. Sangrię przelać do dużego dzbanka lub misy. Dodać wodę gazowaną.
  2. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, połowy grejpfruta i połowy cytryny. Sok dodać do Sangrii z wodą.
  3. Pozostałe cytrusy pokroić w plasterki i dodać do przygotowanego napoju. W razie potrzeby posłodzić brązowym cukrem.
  4. Sangrię podawać z dużą ilością lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy