Czym byłoby udane przyjęcie bez odrobiny słodyczy...I to nie byle jakiej słodyczy. Tarta jabłkowa to świetne połączenie sezonowych jabłek, cynamonu i kruchego ciasta. Ja wybrałam ogrodowe papierówki, przez co ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego można je podawać z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Skład:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 100g schłodzonego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajo
- szczypta soli
- 2 duże jabłka ( dowolna odmiana, jednak dobrze się sprawdzą jabłka o lekko kwaskawym posmaku)
- cynamon
- 1 jajo
- cukier o dużych kryształach (może być brązowy)
- liście mięty
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnice lub blat kuchenny, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Mieszać składniki końcami palców, stopniowo zagniatając do środka. Wbić jajo i dalej wyrabiać wszystkie składniki. Kruche ciasto wyrabiamy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy ciasto będzie gładkie uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub zamrażalki na 30 minut.
- Jabłka obrać. Przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na cienkie plasterki.
- Formę do tarty o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć z folii, odłożyć 1/3, resztę rozwałkować na placek większy niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki formy (ciasto najlepiej przenosić nawinięte na wałek). Spód podziurkować widelcem.
- Na tak przygotowanym cieście ułożyć kawałki jabłka i posypać cynamonem (ilość zależy od naszych upodobań).
- Wyjąc resztę ciasta z lodówki, rozwałkować je i pokroić na 8 pasków. Ułożyć je, przeplatając ze sobą, końce przykleić do brzegów. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec ok. 40 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
- Po wyciągnięciu udekorować miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz