środa, 4 czerwca 2014

Truskawkowy wieniec.

Efektowne ciasto drożdżowe z sezonowymi truskawkami i białym serem. Bardzo smaczne i delikatne, idealne do popołudniowej kawy.
Ciasto drożdżowe najlepiej jest przygotować dzień wcześniej (powinno przez noc wyrastać w lodówce) a na drugi dzień dokończyć pieczenie.
Pierwotny przepis był z malinami, ale skoro sezon truskawkowy w pełni, trzeba wykorzystać te pyszne owoce :)
Smacznego :)




Ilość: 2 wieńce
Przygotowanie ciasta: 1,5 godziny (plus wyrastanie przez noc)
Przygotowanie wieńca: 3 godziny (wraz z ponownym wyrastaniem i pieczeniem)


Skład:
ciasto drożdżowe:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 op. suchych drożdży 
  • 60g roztopionego i schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże żółtko
  • 1i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 225 g serka Philadelphia (lub innego podobnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka oczyszczonych i przekrojonych na ćwiartki truskawek

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta (najlepiej zacząć dzień wcześniej): w rondelku podgrzać wodę z mlekiem do tem. ok. 40 st. C, odstawić z ognia. Wsypać drożdże i szczyptę cukru (nie mieszać), odstawić na ok. 5 minut aż utworzy się piana. Następnie do mikstury z drożdży dodać: masło, żółtko, cukier oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, pośrodku zrobić wgłębienie i wlać przygotowane drożdże, wymieszać drewnianą łyżką aż będzie klejące. Przełożyć na opruszony mąką blat kuchenny i wyrabiać ok. 6 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę. Duża miskę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Nakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, w tem. pokojowej, na ok. 1 godzinę (aż ciasto urośnie dwukrotnie). Po tym czasie uderzyć pięścią we środek ciasta, aby uwolnić nagromadzone powietrze, ponownie uformować kulę z ciasta, przełożyć do wysmarowanej masłem miski i przykryć folią spożywczą (również posmarowaną masłem). Przełożyć do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na całą noc (ciasto będzie ponownie garować).
  2. Przygotowanie nadzienia: w dużej misce ubić serek z cukrem pudrem, aż będzie puszysty i jednolity, ok. 3 minut. Dodać 1 jajko, wymieszać. Wysmarować masłem dwie blachy do pieczenia (najlepiej te które są na wyposażeniu piekarnika).
  3. Blat kuchenny lub stolnice podsypać mąką. Wyjąc ciasto z lodówki i przekroić na pół. Jeden kawałek ciasta przełożyć na blat kuchenny i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 cm na 15 cm. Wysmarować połową masy serowej (zostawiając 2cm odstępy od brzegów ciasta), na środek wyłożyć połowę truskawek, posypać 1 łyżką bułki tartej. Zawinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku (zdjęcie nr. 1). 
  4. Przełożyć na blachę, łączeniem do dołu i złączyć końce (zdjęcie nr. 2). To samo zrobić z 2 kawałkami ciasta.
  5. Tak przygotowane ciasta przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
  6. Ciasto naciąć nożyczkami w odstępach 2, 5 cm (zdjęcie nr.3).
  7. Ubić pozostał jajko z 1 łyżką wody i posmarować warkocze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. przez ok. 30/ 35 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie nr. 1.






Zdjęcie nr. 2.




Zdjęcie nr.3.

2 komentarze:

  1. Co ma na celu trzymanie ciasta przez noc w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez noc albo na minimum 4 godziny.
    Ciasto w tym czasie będzie garować po raz drugi.
    Jest to druga metoda (obok cieplnej, zastosowanej przy 1 i 3 garowaniu), dzięki niej ciasto jest delikatniejsze, bowiem ta metoda zapewnia napowietrzenie ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy