poniedziałek, 27 września 2010

Serowe Scones.

Scones to typowo brytyjski "wynalazek". Małe bułeczki, podawane na ciepło i generalnie na słodko z masłem i dżemem. Są serwowane do popołudniowej herbatki. Moja wersja, bardziej nadaje się do serwowanie z piwem i to w godzinach wieczornych:).
Połączenie różnych rodzajów sera, z czosnkiem i natką pietruszki stanowi wspaniałą ciepłą przekąskę.  Dodatkowym atutem jest fakt iż tak przygotowane "rolady" można przechowywać w zamrażarce i przed przyjęciem wystarczy je tylko pokroić i zapiec.







 

Porcje: 10 sztuk
Czas przygotowanie: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 12 minut 

Skład:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mleka
      nadzienie:
  • 30 g żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 30 g wędzonego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
  1.    Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i palcami rozcierać je z mąką, aż powstanie kruszonka przypominająca okruchy chleba. Dodać mleko i za pomocą noża kroić i mieszać ciasto łącząc składniki. 
  2. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i obsypanym w mące wałkiem rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 na 25 cm. 
  3. Przygotować nadzienie. Sery zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Masło roztopić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło wymieszać z czosnkiem, następnie uzyskaną mieszaniną polać sery. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
  4.   Na przygotowane ciasto, nałożyć równomiernie pastę serowo-maślano- czosnkową, pamiętając aby pozostawić pól centymetrowy wolny pasek dookoła ciasta, aby podczas zwijania farsz nie wydostał się poza ciasto. Na koniec farsz posypać natką pietruszki. 
  5.   Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w rulonik. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć je na przygotowanej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia,  w 2 cm odstępach. 
  6.    Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.  
  7.     Dla dekoracji można posypać natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy