Scones to typowo brytyjski "wynalazek". Małe bułeczki, podawane na ciepło i generalnie na słodko z masłem i dżemem. Są serwowane do popołudniowej herbatki. Moja wersja, bardziej nadaje się do serwowanie z piwem i to w godzinach wieczornych:).
Połączenie różnych rodzajów sera, z czosnkiem i natką pietruszki stanowi wspaniałą ciepłą przekąskę. Dodatkowym atutem jest fakt iż tak przygotowane "rolady" można przechowywać w zamrażarce i przed przyjęciem wystarczy je tylko pokroić i zapiec.
Połączenie różnych rodzajów sera, z czosnkiem i natką pietruszki stanowi wspaniałą ciepłą przekąskę. Dodatkowym atutem jest fakt iż tak przygotowane "rolady" można przechowywać w zamrażarce i przed przyjęciem wystarczy je tylko pokroić i zapiec.
Porcje: 10 sztuk
Czas przygotowanie: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 12 minut
Skład:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki mleka
nadzienie:
- 30 g żółtego sera o wyrazistym smaku
- 30 g wędzonego sera
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i palcami rozcierać je z mąką, aż powstanie kruszonka przypominająca okruchy chleba. Dodać mleko i za pomocą noża kroić i mieszać ciasto łącząc składniki.
- Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i obsypanym w mące wałkiem rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 na 25 cm.
- Przygotować nadzienie. Sery zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Masło roztopić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło wymieszać z czosnkiem, następnie uzyskaną mieszaniną polać sery. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
- Na przygotowane ciasto, nałożyć równomiernie pastę serowo-maślano- czosnkową, pamiętając aby pozostawić pól centymetrowy wolny pasek dookoła ciasta, aby podczas zwijania farsz nie wydostał się poza ciasto. Na koniec farsz posypać natką pietruszki.
- Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w rulonik. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć je na przygotowanej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach.
- Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.
- Dla dekoracji można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz