Muffinki, cupcakes, bądź po prostu babeczki, to błyskawiczne i smaczne rozwiązanie na coś słodkiego. Zawsze będą udane, jeśli będzie się przestrzegać prostej zasady: "wymieszać osobno suche i mokre składniki a następnie połączyć". Muffinki można przygotować dosłownie ze wszystkim co nam wpadnie w rękę, czekolada, rodzynki, przeróżne owoce.
Dziś wersja z malinami.
Porcje: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¼ szklanki miękkiego masła bądź oleju
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka świeżych malin*
* można również użyć mrożonych, jednak po rozmrożeniu dobrze jest je obtoczyć w mące
Przygotowanie:
- W jednej misce utrzeć dokładnie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodać jajo i dokładnie wymieszać.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać.
- Do mąki dodawać powoli masę maślano- jajeczną oraz mleko.
- Na koniec dodać maliny. Delikatnie wymieszać aby pokryły się ciastem.
- Formy do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
- Foremki napełnić ciastem, do 2/3 wysokości.
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz