czwartek, 14 października 2010

Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej.

Koreczki w wersji na ciepło. Zawijany kurczak w szynce szwarcwaldzkiej (można użyć włoskiej prosciutto, bądź boczku), jest bardzo aromatycznym, szybkim daniem. Chrupiąca zewnętrzna skorupka oraz soczysta pierś kurczaka w środku. Wszystko podane w iście bankietowym stylu.









Porcje: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut



Skład:
  • 2 filety z kurczaka
  • 24 plasterki szynki szwarcwaldzkiej*
  • sól
  • pieprz
  • wykałaczki
 *można użyć włoskiej szynki prosciutto bądź chudego boczku (ważne aby plasterki były cienkie)


Przygotowanie:
  1. Wykałaczki włożyć do kubeczka z zimną wodą. W ten sposób nie będą się mocno przypalać w czasie pieczenia.
  2. Kurczaka pokroić na ok. 24 kawałki, tak aby, były węższe niż plastry szynki. Delikatnie posolić (szynka jest dość słona) oraz popieprzyć.
  3. Każdy kawałek kurczaka zawinąć w plaster szynki. Następnie przez środek przebić wykałaczkę.
  4. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy