Koreczki w wersji na ciepło. Zawijany kurczak w szynce szwarcwaldzkiej (można użyć włoskiej prosciutto, bądź boczku), jest bardzo aromatycznym, szybkim daniem. Chrupiąca zewnętrzna skorupka oraz soczysta pierś kurczaka w środku. Wszystko podane w iście bankietowym stylu.
Porcje: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 2 filety z kurczaka
- 24 plasterki szynki szwarcwaldzkiej*
- sól
- pieprz
- wykałaczki
*można użyć włoskiej szynki prosciutto bądź chudego boczku (ważne aby plasterki były cienkie)
Przygotowanie:
- Wykałaczki włożyć do kubeczka z zimną wodą. W ten sposób nie będą się mocno przypalać w czasie pieczenia.
- Kurczaka pokroić na ok. 24 kawałki, tak aby, były węższe niż plastry szynki. Delikatnie posolić (szynka jest dość słona) oraz popieprzyć.
- Każdy kawałek kurczaka zawinąć w plaster szynki. Następnie przez środek przebić wykałaczkę.
- Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz