piątek, 29 października 2010

Muffinki z dynią.

Muffinki w wersji w sam raz na halloween. Z pozostałego po wydrążeniu dyni miąższu, można zrobić wiele pysznych ciast i potraw. Jedną z nich są babeczki z dynią. Ja musiłam posłużyć się dynią z zalewy, jednak efekt jest bardzo podobny.
Pierwotny przepis na muffinki, wzbogaciłam o brązowy cukier oraz płatki kukurydziane aby podkreślić złoto-pomarańczowy kolor dyni. Gotowe muffinki można polukrować oraz posypać kolorową posypką. W sam raz dla dzieci, a przy tym dużo witaminy A.









Porcje: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut



Skład: 

  •    1 szklanka mąki
  •    ½  szklanki płatków kukurydzianych
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •     szczypta soli 
  •     szczypta gałki muszkatołowej
  •     ¼ szklanki miękkiego masła bądź oleju
  •     ¾ szklanki brązowego cukru
  •    ¼  szklanki mleka
  •     ¼ szklanki maślanki
  •      1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni ( ja użyłam dyni z zalewy słodko- kwaśnej zakupionej w Lidlu, jednak można ją   zastąpić świeżą dynią). 

Przygotowanie: 
  1. W jednej misce utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać jajo i dokładnie wymieszać.
  2. Do   drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, rozgniecione płatki kukurydziane, gałkę muszkatołową oraz sól. Wymieszać.
  3. Dynię z zalewy należy przed pokrojeniem przepukać pod bieżącą wodą aby usunąć nadmiar zalewy. Dynię pokroić w kostkę. 
  4. Do   mąki dodać  pokrojoną w kostkę dynię, następnie masę maślano- jajeczną maślankę oraz mleko.
  5. Formy do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
  6. Foremki  napełnić ciastem, do 2/3 wysokości.
  7. Piec ok. 20 minut w tem. 200 st. C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy