Muffinki w wersji w sam raz na halloween. Z pozostałego po wydrążeniu dyni miąższu, można zrobić wiele pysznych ciast i potraw. Jedną z nich są babeczki z dynią. Ja musiłam posłużyć się dynią z zalewy, jednak efekt jest bardzo podobny.
Pierwotny przepis na muffinki, wzbogaciłam o brązowy cukier oraz płatki kukurydziane aby podkreślić złoto-pomarańczowy kolor dyni. Gotowe muffinki można polukrować oraz posypać kolorową posypką. W sam raz dla dzieci, a przy tym dużo witaminy A.
Porcje: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki miękkiego masła bądź oleju
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki maślanki
- 1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni ( ja użyłam dyni z zalewy słodko- kwaśnej zakupionej w Lidlu, jednak można ją zastąpić świeżą dynią).
- W jednej misce utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać jajo i dokładnie wymieszać.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, rozgniecione płatki kukurydziane, gałkę muszkatołową oraz sól. Wymieszać.
- Dynię z zalewy należy przed pokrojeniem przepukać pod bieżącą wodą aby usunąć nadmiar zalewy. Dynię pokroić w kostkę.
- Do mąki dodać pokrojoną w kostkę dynię, następnie masę maślano- jajeczną maślankę oraz mleko.
- Formy do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
- Foremki napełnić ciastem, do 2/3 wysokości.
- Piec ok. 20 minut w tem. 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz