Klasyczne ptysie przełożone bitą śmietaną. Upieczone z ciasta parzonego, które powstaje przez zaparzanie mąki pszennej, mieszaniną wody z tłuszczem. Dzięki temu ptysie są: lekkie, suche na zewnątrz ale wilgotne w środku, o pustym wnętrzu. Wyrobienie ciasta parzonego jest bardzo proste, należy tylko przestrzegać paru zasad.
Ptysie, po przekrojeniu, można nadziać bitą śmietaną, kremem bezowym lub masą piankową.
Ptysie, po przekrojeniu, można nadziać bitą śmietaną, kremem bezowym lub masą piankową.
Ilość: ok. 16 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 35 minut
Skład:
- 1 cup wody ( 1 cup = 235 ml)
- 60 g masła ( pokrojonego na kawałki)
- 1 cup maki
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 jaja
- 1 jajo do smarowania
- bita śmietana
- cukier puder
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować wodę z masłem. Kiedy masło będzie całkowicie roztopione, ściągnąć rondelek z ognia, dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć z powrotem na mały ogień. Mieszać przez ok 2 minuty, aż "wyschnie", a ciasto będzie miękkie i nie będzie przyklejać się do palców. Ciasto to z francuskiego nazywa się panade.
- Ciasto przełożyć do miski, odstawić na 5 minut do wystudzenia.
- Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem mieszając dokładnie aż ciasto będzie gładkie. Jajek nie należy dodawać w rondelku, bowiem powstała, przez zaparzanie mąki, cienka skorupka, mogła by popękać i dostać się do ciasta.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformować okręgi o średnicy ok 8 cm i grubości ok. 1, 5 cm. Ptysie posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec ok 35 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Studzić ok 30 minut. Następnie przekroić na pół, napełnić bitą śmietaną. Posypać cukrem pudrem.
Aga, nie rób mi tak! :D Aż ślinka cieknie :)))
OdpowiedzUsuńTo dobrze :):) teraz do "garów" :)i jeść :)
OdpowiedzUsuń