piątek, 20 stycznia 2012

Ptysie z bitą śmietaną.

Klasyczne ptysie przełożone bitą śmietaną. Upieczone z ciasta parzonego, które powstaje przez zaparzanie mąki pszennej, mieszaniną wody z tłuszczem. Dzięki temu ptysie są: lekkie, suche na zewnątrz ale wilgotne w środku, o pustym wnętrzu. Wyrobienie ciasta parzonego jest bardzo proste, należy tylko przestrzegać paru zasad.
Ptysie, po przekrojeniu, można nadziać bitą śmietaną, kremem bezowym lub masą piankową.







Ilość: ok. 16 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 35 minut



Skład:
  • 1 cup wody ( 1 cup = 235 ml)
  • 60 g masła ( pokrojonego na kawałki)
  • 1 cup maki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 jaja
  • 1 jajo do smarowania
  • bita śmietana
  • cukier puder


Przygotowanie:
  1. W rondelku zagotować wodę z masłem. Kiedy masło będzie całkowicie roztopione, ściągnąć rondelek z ognia, dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć z powrotem na mały ogień. Mieszać przez ok 2 minuty, aż "wyschnie", a ciasto będzie miękkie i nie będzie przyklejać się do palców. Ciasto to z francuskiego nazywa się panade.
  2. Ciasto przełożyć do miski, odstawić na 5 minut do wystudzenia. 
  3. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem mieszając dokładnie aż ciasto będzie gładkie. Jajek nie należy dodawać w rondelku, bowiem powstała,  przez zaparzanie mąki, cienka skorupka, mogła by popękać i dostać się do ciasta. 
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformować okręgi o średnicy ok 8 cm i grubości ok. 1, 5 cm. Ptysie posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  5. Piec ok 35 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Studzić ok 30 minut. Następnie przekroić na pół, napełnić bitą śmietaną. Posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Aga, nie rób mi tak! :D Aż ślinka cieknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania na przyjecia25 stycznia 2012 09:59

    To dobrze :):) teraz do "garów" :)i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy