piątek, 30 grudnia 2011

Krakersy koktajlowe z serem ricotta i pieczarkami.

Kolejna prosta acz niebanalna propozycja na sylwestrowe przekąski. Pieczarki podsmażone z cebulą i czosnkiem podlane białym winem, ułożone na puszystym serku ricotta, podane na krakersach koktajlowych.










Ilość: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut



Skład:
  • 1 op. serka ricotta, 250 g
  • 1 op. krakersów koktajlowych, np. Lajkonik
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • ok. 10 dużych pieczarek, drobno pokrojonych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 100 ml białego wina pólsłodkiego
  • posiekana natka pietruszki, do dekoracji


Przygotowanie:
  1.  Pieczarki podsmażyć z cebulą, do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie podlać   winem. Po zredukowaniu płynów, dodać drobno posiekany czosnek. Na koniec posolić i opruszyć świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
  2. Ser ricotta wymieszać z parmezanem. Rozsmarować na krakersach, następnie położyć podsmażone pieczarki.
  3. Udekorować posiekaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy