środa, 21 marca 2012

Kąski kurczaka w cieście.

Wariacja na temat nuggets'ów. Domowy sposób na chrupiącego i soczystego kurczaka. Bazę ciasta można dowolnie zmieniać i w zależności od upodobań, dodać ulubione przyprawy lub zioła.







Ilość: ok. 25 kawałków
Czas przygotowania: ok. 20 minut



Skład:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • przyprawa Maggi
  • 1/2 cup mąki
  • 1/4 cup mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziemniaczanego puree w proszku ( np. firmy Knorr)
  • 3/4 cup zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzy cayenne 
  • olej do smażenia


Przygotowanie: 
  1. Przygotować ciasto tak jak w tym przepisie.
  2. Mięso pokroić na ok 4 cm kawałki, skropić przyprawą Maggi, delikatnie opruszyć solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut.
  3. Olej rozgrzać na głębokiej patelni ( można oczywiści smażyć też we frytkownicy). Mięso obtoczyć w cieście. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Przełożyć na ręcznik papierowy. Podawać z ketchupem lub sosem BBQ. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy