czwartek, 15 marca 2012

Onion rings. Krążki cebulowe.

Chyba najbardziej znana amerykańska przekąska. Znajdują się w każdym menu barów szybkiej obsługi w USA. Są złociste, chrupiące i często podawane zamiast frytek wraz z hamburgerem.
Ich wykonanie jest naprawdę proste a oryginalny przepis gwarantuje, że pozostaną chrupiące nawet na parę godzin po usmażeniu. Oczywiście najlepiej smażyć je we frytkownicy  ale z powodzeniem można też na głębokiej patelni (dla osób posiadających termometr kuchenny, tem. smażenia wynosi 170 st. C). 
Świetnie nadają się jako przekąska podczas oglądania meczu czy filmu, w gronie przyjaciół.







Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas smażenia: ok. 3 minuty z każdej strony


Skład:
  • 3 duże, obrane cebule
  • 1/2 cup mąki
  • 1/4 cup mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziemniaczanego puree w proszku ( np. firmy Knorr)
  • 1 cup zimnej, wody gazowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzy cayenne
  • ok. 2- 3 cups japońskiej bułki tartej Panko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto. Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, puree, wodę, sól oraz pieprz. Odstawić na parę minut, aż puree wchłonie wodę i ciasto trochę zgęstnieje. 
  2. W tym czasie, pokroić cebulę na 0,5 cm krążki. Oczywiście oddzielić je od siebie. 
  3. Krążki cebulowe obtoczyć w cieście, najlepiej za pomocą widelca, potem obtoczyć w bułce Panko.
  4. Smażyć z każdej strony, na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik kuchenny. 
  5. Opruszyć delikatnie solą i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy