środa, 6 listopada 2013

Azjatyckie klopsiki.

Klopsy wcale nie muszą być nudne!! Wystarczy parę oryginalnych dodatków i zwykłe mielone stanie się azjatycką ucztą. Do tego ostry sos na bazie ketchupu i sosu Tabasco.
Klopsiki proponuję podać na jakieś wieczorne spotkanie, do meczyka i piwa :)
 Mężczyźni je pokochają !!!





Ilość: ok. 24 sztuk
Czas pieczenia: ok. 25 minut


Skład:
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 szklanki drobno posiekanej kapusty pekińskiej
  • 4 grzybki shiitake
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 cm świeżego imbiru, startego na tarce
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sałata do podania
 glazura do mięsa:
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżeczki sosu Tabasco (albo innego ostrego)
  • 1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego, ale może też być zwykły)
  • sezam do posypania
Ostry sos:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco (lub innego ostrego), można dodać więcej zależy od preferencji ostrości
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • woda do rozrobienia mąki (ok. 1/3 szklanki) 


Przygotowanie:
  1.  Przygotowanie mięsa rozpocząć od  namoczenia grzybków w gorącej wodzie, kiedy będą miękkie, pokroić je w cienkie paski. Następnie podsmażyć kapustę pekińska na odrobinie oliwy, dodać grzybki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Odstawić do przestudzenia.
  2. W dużej misce wymieszać mięso z: solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, mąką ziemniaczaną,dymką,  przygotowaną kapustą oraz lekko rozmieszanym jajkiem.
    Mieszać tylko do połączenia się składników.
  3. Przygotować glazurę. Wymieszać podane składniki.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować klopsiki i posmarować je po wierzchu przygotowaną glazurą. Posypać sezamem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.C. 
  5. W międzyczasie przygotować ostry sos. W rondelku wymieszać ketchup z sosem Tabasco, płatkami chili, cukrem oraz mąką (uprzednio rozmieszanej w zimnej wodzie).  Zagotować i gotować ok. 1 minutę. 
  6. Klopsiki można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Najlepiej prezentują się w małych liściach sałaty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy