Klopsy wcale nie muszą być nudne!! Wystarczy parę oryginalnych dodatków i zwykłe mielone stanie się azjatycką ucztą. Do tego ostry sos na bazie ketchupu i sosu Tabasco.
Klopsiki proponuję podać na jakieś wieczorne spotkanie, do meczyka i piwa :)
Mężczyźni je pokochają !!!
Klopsiki proponuję podać na jakieś wieczorne spotkanie, do meczyka i piwa :)
Mężczyźni je pokochają !!!
Ilość: ok. 24 sztuk
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Skład:
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 2 szklanki drobno posiekanej kapusty pekińskiej
- 4 grzybki shiitake
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 jajo
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 cm świeżego imbiru, startego na tarce
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- sałata do podania
glazura do mięsa:
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 3 łyżeczki sosu Tabasco (albo innego ostrego)
- 1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego, ale może też być zwykły)
- sezam do posypania
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka sosu Tabasco (lub innego ostrego), można dodać więcej zależy od preferencji ostrości
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- woda do rozrobienia mąki (ok. 1/3 szklanki)
Przygotowanie:
- Przygotowanie mięsa rozpocząć od namoczenia grzybków w gorącej wodzie, kiedy będą miękkie, pokroić je w cienkie paski. Następnie podsmażyć kapustę pekińska na odrobinie oliwy, dodać grzybki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Odstawić do przestudzenia.
- W dużej misce wymieszać mięso z: solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, mąką ziemniaczaną,dymką, przygotowaną kapustą oraz lekko rozmieszanym jajkiem.
Mieszać tylko do połączenia się składników. - Przygotować glazurę. Wymieszać podane składniki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować klopsiki i posmarować je po wierzchu przygotowaną glazurą. Posypać sezamem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.C.
- W międzyczasie przygotować ostry sos. W rondelku wymieszać ketchup z sosem Tabasco, płatkami chili, cukrem oraz mąką (uprzednio rozmieszanej w zimnej wodzie). Zagotować i gotować ok. 1 minutę.
- Klopsiki można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Najlepiej prezentują się w małych liściach sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz