wtorek, 20 maja 2014

Szparagi w cieście francuskim.

Pomysł na sezonowe zielone szparagi. Proponuję je zawinąć w ciasto francuskie wraz ze szynką szwarcwaldzką  (lub inna), piec w piekarniku 12 minut i pyszna przekąska gotowa.




Ilość: 16 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 12 minut


Skład:
  • 16 sztuk zielonych szparagów
  • 375g ciasta francuskiego
  • 200g szynki szwarcwaldzkiej (lub innej, cienko pokrojonej)
  • 1 jajo
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać  grubsze końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu).
  2. Na cieście francuskim ułożyć szynkę, opruszyć ją świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
  3. W tak przygotowane ciasto, zawijać pojedyńczo szparagi (zdjęcie poniżej), zlepić palcami miejsce cięcia i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do spodu.
    Szparagi posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.
  4. Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220st. C. 

Zwijanie szparagów.

1 komentarz:

Ostatnie wpisy