wtorek, 27 maja 2014

Klopsiki z zielonym ogórkiem.

W zasadzie są to "zwykłe" klopsiki. Tu w wersji mini, nadziane na wykałaczkę i ozdobione cienkimi wstążkami zielonego ogórka. W sam raz na jeden gryz :)
Proponuję je podać ze sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.




Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut

Skład:
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny (lub 250g wieprzowiny i 250g wołowiny)
  • 1 jajo
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka świeżego tymianku, słodka papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 duże, zielone ogórki
 Przygotowanie:
  1. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami, sosem sojowym i czosnkiem.
  2. Z mięsa uformować małe kuleczki, o średnicy ok. 3 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  3. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C.
  4. Gdy mięso będzie się piec przygotować wstążki z ogórka. Za pomocą obieraczki do warzyw, obrać ogórka tak aby powstały cienkie, długi wstążki o szerokości ok. 2 cm. Obierać do momentu pojawienia się gniazd nasiennych.
  5. Pojedyńcze wstążki z ogórków nadziać na wykałaczkę tak aby powstałą harmonijka, następnie wbić w klopsika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy