Proponuję je podać ze sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Skład:
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny (lub 250g wieprzowiny i 250g wołowiny)
 - 1 jajo
 - przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka świeżego tymianku, słodka papryka
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - 2 duże, zielone ogórki
 
- Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami, sosem sojowym i czosnkiem.
 - Z mięsa uformować małe kuleczki, o średnicy ok. 3 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
 - Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C.
 - Gdy mięso będzie się piec przygotować wstążki z ogórka. Za pomocą obieraczki do warzyw, obrać ogórka tak aby powstały cienkie, długi wstążki o szerokości ok. 2 cm. Obierać do momentu pojawienia się gniazd nasiennych.
 - Pojedyńcze wstążki z ogórków nadziać na wykałaczkę tak aby powstałą harmonijka, następnie wbić w klopsika.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz