czwartek, 7 sierpnia 2014

Burger z grillowanym ananasem.

Burger z grillowanym ananasem , propozycja na nietypowe danie z grilla. Grillowany ananas świetnie komponuje się z mięsem, przez co burger nabiera "letniego" smaku.




Ilość: 6 burgerów
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas grillowania: ok. 6 minut  z każdej strony
Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny lub pół na pół mięsa wołowo-wieprzowego
  • 6 plastrów ananasa
  • 6 bułek do hamburgerów
  • 6 plastrów cebuli
  • 6 plastrów pomidora
  • 6 plastrów ogórka
    sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 cebuli bardzo drobno posiekanej

Przygotowanie:
  1. Najlepiej zacząć od zrobienia sosu: (bo dobrze jeśli składniki się ze sobą "przegryzą"), wymieszać wszystkie składniki i wstawić do lodówki.
  2. Mięso doprawić tylko solą i pieprzem (na taką ilość mięsa daję ok 1 łyżkę soli). Wymieszać i uformować 6 okrągłych burgerów.
  3. Warzywa pokroić w plastry, bułki przekroić na pół.
  4. Grilla dobrze rozgrzać i natłuścić raszkę aby mięso nie przywarło. Burgery grillować po ok. 6 minut z każdej strony. W międzyczasie "wrzucić" cebulę i ananasa na grilla. Grillować po ok. 2 minut z każdej strony.
  5. Przed złożeniem burgera podgrzać bułki na grillu, kładąc je dosłownie na 30 sekund na grillu.
  6. Złożyć burgera: smarując połowy bułki sosem, na dolną połowę położyć ananasa następnie mięso i warzywa, przykryć drugą połową.










2 komentarze:

  1. Z ananasem to świetny pomysł - osobiście akurat to połączenie bardzo lubię. Super burgera ostatnio właśnie zaoferował mi wrocław, restauracja jakaś miała promocje i dawali za free

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy