Bez względu na to czy jecie polskie jabłka "na złość Putinowi" czy po prostu uwielbiacie ich smak, zachęcam do zrobienia tej tarty. W tym cieście kawałki jabłek skąpane są bardzo prostej polewie, która podczas pieczenia zastyga i lekko brązowieje.
Ja do jej zrobienia użyłam papierówek, które są lekko kwaskowate i świetnie kontrastują ze słodką i kremową polewą.
Ja do jej zrobienia użyłam papierówek, które są lekko kwaskowate i świetnie kontrastują ze słodką i kremową polewą.
Ilość porcji: 12 kawałków
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: ok. 1 godzina
Czas pieczenia: od 30 do 45 minut
Skład:
- 200g mąki
- 40g cukru
- szczypta soli
- 125g miękkiego masła
- 5-6 jabłek średniej wielkości (ok. 750g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 75g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jaja (wielkość M)
- 125g śmietanki kremówki (34% lub 36%)
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, sól oraz masło przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez ok.2 minuty. Następnie przełożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Z papieru do pieczenia wyciąć krążek wielkości formy tarty. Spód tarty lekko natłuścić, przykryć krążkiem z papieru. Piekarnik rozgrzać do tem. 200st. C.
- Dwie trzecie przygotowanego ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na krążek o średnicy ok. 26 cm. Pozostałe ciasto ponownie umieścić w lodówce. Rozwałkowany krążek ciasta złożyć dwukrotnie na pół, przełożyć do formy, ciasto ponownie rozłożyć. Przycisnąć do spodu formy, gęsto ponakłuwać widelcem.
- Tak przygotowane ciasto piec ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia na ok. 20 minut.
- W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Ćwiartki przekroić na pół.
- Przygotować polewę: składniki przełożyć do misy miksera i dokładnie wymieszać mikserem.
- Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, uformować z niego 2 rulony (każdy po 40 cm długości). Ułożyć je na wstępnie upieczonym spodzie i wylepić nimi boki formy. Na spodzie gęsto ułożyć jabłka, zaczynając od zewnątrz do środka. Owoce równomiernie polać polewą (polewy może trochę zostać w zależności ile daliśmy jabłek).
- Piec w tem. 200 st. C. przez ok. 20 do 30 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
- Odstawić do wystygnięcia, następnie wyciągnąć z formy i usunąć papier do pieczenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz