środa, 13 sierpnia 2014

Tarta jabłkowa z polewą śmietanowo-budyniową.

Bez względu na to czy jecie polskie jabłka "na złość Putinowi" czy po prostu uwielbiacie ich smak, zachęcam do zrobienia tej tarty. W tym cieście kawałki jabłek skąpane są bardzo prostej polewie, która podczas pieczenia zastyga i lekko brązowieje.
Ja do jej zrobienia użyłam papierówek, które są lekko kwaskowate i świetnie kontrastują ze słodką i kremową polewą. 







Ilość porcji: 12 kawałków
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: ok. 1 godzina
Czas pieczenia: od 30 do 45 minut

Skład:
  • 200g mąki
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 125g miękkiego masła
  • 5-6 jabłek średniej wielkości (ok. 750g)
na polewę:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jaja (wielkość M)
  • 125g śmietanki kremówki (34% lub 36%)
Forma do tarty o średnicy 26 do 28 cm.


Przygotowanie:
  1.  Mąkę, cukier, sól oraz masło przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez ok.2 minuty. Następnie przełożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Z papieru do pieczenia wyciąć krążek wielkości formy tarty. Spód tarty lekko natłuścić, przykryć krążkiem z papieru. Piekarnik rozgrzać do tem. 200st. C.
  3. Dwie trzecie przygotowanego ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na krążek o średnicy ok. 26 cm. Pozostałe ciasto ponownie umieścić w lodówce. Rozwałkowany krążek ciasta złożyć dwukrotnie na pół, przełożyć do formy, ciasto ponownie rozłożyć. Przycisnąć do spodu formy, gęsto ponakłuwać widelcem. 
  4. Tak przygotowane ciasto piec ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia na ok. 20 minut.
  5. W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Ćwiartki  przekroić na pół.
  6. Przygotować polewę: składniki przełożyć do misy miksera i dokładnie wymieszać mikserem.
  7. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, uformować z niego 2 rulony (każdy po 40 cm długości). Ułożyć je na wstępnie upieczonym spodzie i wylepić nimi boki formy. Na spodzie gęsto ułożyć jabłka, zaczynając od zewnątrz do środka. Owoce równomiernie polać polewą (polewy może trochę zostać w zależności ile daliśmy jabłek). 
  8. Piec w tem. 200 st. C. przez ok. 20 do 30 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
  9. Odstawić do wystygnięcia, następnie wyciągnąć z formy i usunąć papier do pieczenia.
  10. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy